Chinese en Zuidoost-Aziatische steden kennen komend decennium laagste kantoorruimteoverschot

Foto via Pixabay

Een recente analyse gepubliceerd door Savills biedt inzicht in de wereldwijde kantorenmarkten. Volgens de analyse zullen markten in Azië en de Stille Oceaan, waaronder Chinese steden, Singapore, Seoul en Mumbai, naar verwachting in het komende decennium een lager overschot aan kantoorruimte hebben. Aan de andere kant zullen Nederlandse markten, zoals Amsterdam, zich in het midden bevinden als het gaat om beschikbare kantoorruimte op wereldwijde schaal.

Verenigde Staten naar verwachting grootste overschot

In het kader van hun wereldwijde onderzoeksprogramma “Impacts” heeft Savills een diepgaande analyse uitgevoerd waarbij gekeken is naar trends zoals verwachte economische groei, demografie, ontwikkelingsplannen en de hoeveelheid ‘groene’ kantoorruimte. Hierdoor ontstaat een beeld van de toekomstige beschikbaarheid van kantoren in belangrijke markten wereldwijd. De analyse wijst uit dat steden in de Verenigde Staten naar verwachting het grootste overschot aan kantoorruimte zullen hebben, terwijl steden in de Azië-Pacific-regio naar verwachting het laagste overschot zullen hebben. Europese steden bevinden zich grotendeels in een evenwichtige situatie tussen vraag en aanbod.

Wouter van ‘t Grunewold: “Het gaat erom hoe economische, demografische en ontwikkelingstrends op de lange termijn interageren met werkpatronen”

Savills merkt op dat in de Amerikaanse steden met een hoog verwacht overschot veel gebruikers zijn begonnen met een verplichte terugkeer naar kantoor. Hierdoor zal naar verwachting de vraag naar kantoorruimte op korte termijn toenemen en het overschot op sommige locaties verminderen. Tegelijkertijd zien huurders kansen door het ruime aanbod aan beschikbare opties. Wouter van ’t Grunewold, Market Intelligence-analist bij Savills in Nederland, benadrukt dat het niet gaat om leegstand van kantoren door een langzamere terugkeer naar kantoor na de pandemie, maar om de interactie tussen economische, demografische en ontwikkelingstrends op lange termijn en werkgewoonten. Dit bepaalt welke steden zich het meest moeten richten op het aanpassen en herbestemmen van overtollige kantoorruimte voor andere doeleinden.

DELEN