Eerste woningen met eeuwigdurende erfpacht bij Amsterdam Sloterdijk

CC by Krisvds _Wikipedia
Foto Krisvds Wikimedia

De wijk Sloterdijk in Amsterdam was tot nu toe bestemd voor kantoren en hotels. Op 15 september heeft de gemeente Amsterdam voor het eerst grond vrijgegeven om ook woningen in de wijk te realiseren. Bijzonder hierbij is dat deze grond voor het eerst in Amsterdam met eeuwigdurende erfpacht zal worden vergeven.

Wethouder van der Burg: “op vele vlakken een bijzonder moment”

Station-amsterdam-sloterdijkWethouder Grondzaken Eric van der Burg spreekt van een unieke gebeurtenis in de Amsterdamse geschiedenis. In juni 2016 werd door de gemeente bepaald dat voor nieuwbouw voortaan eeuwigdurende erfpacht zal gelden in plaats van voortdurende erfpacht. Dit houdt in dat de hoogte van de erfpacht eenmalig vastgesteld zal worden en daarna nooit meer. Dit in tegenstelling tot de nu gebruikelijke voortdurende erfpacht, waarbij de hoogte van de erfpacht na vastgestelde periodes kan veranderen. Dit geeft eigenaren van vastgoed en hypotheekverstrekkers veel meer zekerheid. Behalve de eeuwigdurende erfpacht vindt van der Burg het ook speciaal dat met de eerste vrijgave van grond voor wonen ooit in Sloterdijk de transformatie van Sloterdijk naar een dynamische en aantrekkelijke stadswijk is ingezet.

N-Kavel

De eerste vrijgegeven grond voor het bouwen van woningen is de N-kavel. Schuin tegenover station Sloterdijk gelegen is hier plek voor 250 koop- of huurwoningen verspreid over vier woonblokken. Twee van deze blokken zijn bestemd voor zelfbouwwoningen. Bij de uitgifte van de grond word nog wel geselecteerd op basis van kwaliteit en duurzaamheid, om te voorkomen dat ontwikkelaars kiezen voor snel en makkelijk geld in de overspannen Amsterdamse woningmarkt. Na de selectie zullen nog meer kavels rondom station Sloterdijk vrijgegeven worden. Uiteindelijk zal er plek zijn voor 1.500 woningen als gevolg van nieuwbouw en het transformeren van kantoorpanden.