Funda meldt dalende trend door coronacrisis

Foto Freepik

De coronacrisis leidt tot een dalend aantal bezoekers, zoekopdrachten en bezichtigingsaanvragen op Funda, meldt de woningwebsite. Elke aankondiging van nieuwe overheidsmaatregelen veroorzaakt een dip in de cijfers. Onderzoek naar het sentiment onder websitebezoekers toont aan dat kopers en verkopers verdeeld zijn over de impact van het virus. Wel is bijna 60 procent van de respondenten ervan overtuigd dat de huizenprijzen zullen dalen.

Dalende trend

Funda vergeleek het bezoekersgedrag van de afgelopen twee weken met ‘reguliere’ weken in 2020. Sinds het kabinet op 12 maart de maatregelen aanscherpte, daalde het bezoekersaantal met 15 procent tot ruim 12 miljoen. Het aantal zoekopdrachten liep met 23 procent terug tot bijna 2 miljoen. Ook deden bezoekers 32 procent minder bezichtigingsaanvragen, ongeveer 20.000. Telkens als de overheid maatregelen aankondigde, volgde een dip. In de dagen daarop namen de aantallen weer toe, totdat het kabinet met een nieuwe reeks maatregelen kwam.

Schevernels: “Groep mensen ziet dit als een kans”

Daarnaast deed Funda onder 1450 bezoekers onderzoek naar het actuele sentiment rond de aan- en verkoop van een woning. Wie uitsluitend als koper de website bezocht, was 36 procent minder gemotiveerd dan vóór de coronacrisis. Verwachte marktontwikkelingen en onzekerheid waren de voornaamste factoren. 13 procent was juist meer gemotiveerd, voornamelijk omdat zij de verwachte marktontwikkelingen voor wilden zijn. Onder verkopers heersten vergelijkbare sentimenten: 24 procent was minder gemotiveerd en 17 procent meer gemotiveerd. Voor 59 procent was de motivatie ongewijzigd. Een ruime meerderheid van hen verwachtte weinig impact van de crisis. Bezoekers die zowel een huis wilden kopen als verkopen, de doorstromers, waren aanzienlijk minder gemotiveerd (46 procent). Zij konden de impact van de huidige ontwikkelingen niet inschatten. “Een behoorlijke groep past zijn plannen echter nog niet aan omdat ze al in het aankoop- en verkoopproces zitten of geen korte termijn impact verwachten”, aldus Quintin Schevernels, CEO van Funda. “Dat is best logisch, want de markt was behoorlijk overspannen en een groep mensen ziet dit blijkbaar als kans.”

DELEN