Huurprijzen logistiek vastgoed stijgen door druk op gebruikersmarkt

Foto Pixabay

De huurprijzen van logistiek vastgoed gaan dit jaar stijgen, verwacht vastgoedadviseur Savills. Daaraan ten grondslag liggen voortgaande ontwikkelingen in vraag en aanbod op de vastgoedmarkt, mede door de groei van e-commerce. De interesse van beleggers in logistiek vastgoed blijft daardoor hoog, terwijl vastgoedobjecten met name op populaire locaties schaarser worden.

Poppelaars: “Druk op gebruikersmarkt neemt toe”

In zijn rapport onderzocht Savills of de huurgroei een tijdelijke trend is of dat dit de nieuwe realiteit is op de logistieke vastgoedmarkt. Daarin kwam het tot de conclusie dat de huurprijzen dit jaar gaan toenemen. Op populaire locaties ontstaat namelijk een tekort aan grond. Dit staat de ontwikkeling van nieuwe objecten in de weg. Het nieuwe aanbod blijft daardoor achter bij de toenemende vraag, met een dalend leegstandspercentage tot gevolg. “Doordat de toenemende vraag het aanbod van logistieke ruimte overstijgt neemt de druk op de gebruikersmarkt verder toe, met stijgende huurprijzen als gevolg”, legt Niek Poppelaars uit. Poppelaars is Co-Head Logistics & Industrial bij Savills. “De huurgroei maakt Nederlands logistiek vastgoed een zeer interessant beleggingsproduct”, aldus Poppelaars. “We verwachten dan ook dat de Nederlandse markt in 2019 populair blijft bij (internationale) beleggers.”

Toenemende vraag uit e-commerce

Savills wijst ook op andere, gerelateerde factoren in de huurgroei. Naast de aanhoudende vraag naar logistieke ruimte zijn dit onder meer stijgende bouwkosten en de groei van e-commerce. Laatstgenoemde gaat in de komende jaren aanzienlijk toenemen, verwacht Savills. Nederland kent met 84 procent al het hoogste percentage consumenten dat online winkelt van alle Europese landen. Daarentegen komt maar 10,2 procent van de totale retail omzet uit e-commerce, doordat Nederlanders online relatief weinig geld uitgeven. Savills voorspelt een groei in de online bestedingen en daarmee in de vraag naar logistiek vastgoed, bestemd voor e-commerce.

DELEN