Huurprijzen vrije sector afgelopen jaar verder gestegen

Creative Commons by CorporatieNL https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Foto CorporatieNL Wikimedia

Het afgelopen jaar is de gemiddelde huurprijs voor vrije sector woningen gestegen. Voor gestoffeerde woningen is dit zelfs een toename van 8,3 procent.  Dit blijkt uit een onlangs vrijgegeven onderzoek door Pararius, een website voor het zoeken naar Nederlandse huurwoningen.

De Groot: “hoge mutatiegraad bij particulieren”

De vrije huursector is volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, op verschillende manieren onder te verdelen. Zo is er een fors verschil in de huurprijzen als er wordt gekeken naar de wijze van oplevering. Een kaal opgeleverde huurwoning kost nu gemiddeld €9,54 per m² per maand, terwijl een volledig gemeubileerde huurwoning bijna het dubbele kost met €17,35 per m² per maand. Daarnaast worden vrije sector huurwoningen door zowel particulieren als corporaties aangeboden. Corporaties bieden vooral kale huurwoningen aan, terwijl particulieren vaker gestoffeerde of gemeubileerde woningen verhuren. Bovendien ligt de mutatiegraad bij particulieren met 20% twee keer zo hoog als bij corporaties.

Groningen opvallende stijger

De huurprijzen van kale huurwoningen stegen gemiddeld met 1,3%, die van gestoffeerde woningen met 8,3% en gemeubileerde woningen met 7,1%. Alles bij elkaar is dit een gemiddelde stijging van 6,2%. Met name de grote vraag naar vrije sector huurwoningen in de Randstad en het gebrek aan voldoende aanbod stuwt de huurprijzen omhoog. Opvallend is dat behalve in de Randstad ook in Groningen de huurprijzen fors stegen met 16,8%. Groningen heeft de laatste tijd veel geïnvesteerd in nieuwe werkgelegenheid en de stad Groningen groeit snel.