Voor het eerst in zes jaar daling in de landelijke huurprijs

Uit cijfers van het woningplatform Pararius blijkt dat de landelijke huurprijs van huurwoningen in de vrije sector in het afgelopen derde kwartaal zijn gedaald. De huurprijs ligt met 16,56 euro per vierkante meter per maand 0,4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Deze daling is voor het eerst sinds 2014, toen de huurprijzen met 0,1 procent daalden in het vierde kwartaal.

Jasper de Groot: “Op een bepaald moment kunnen en willen woningzoekenden de hoge huurprijzen niet meer betalen.”

Dat de prijsdaling niet geheel onverwacht komt blijkt onder andere uit bovenstaande uitspraak van de directeur van Pararius, Jasper de Groot. De woningmarkt staat al langere tijd onder druk. Met name in de grote steden is de vraag naar woningen al een tijd groter dan het aanbod. Er zit echter een grens aan de bereidheid van mensen om hierin mee te gaan volgens de Groot. De daling in de huurprijzen komt echter niet alleen door het bereiken van deze grens, de uitbraak van Covid-19 speelt hierin ook een rol. Vrijgekomen huurwoningen worden bijvoorbeeld minder makkelijk verhuurd doordat er minder expats aanwezig zijn op de woningmarkt die normaal gesproken aanspraak zouden maken op dit segment. Om te voorkomen dat het gegroeide huuraanbod in de vrije sector leeg komt te staan prijzen de verhuurders appartementen en vrijstaande woningen goedkoper. “Covid-19 lijkt dus een katalysator te zijn geweest voor de huidige prijsdaling”, aldus De Groot.

Nog steeds een tekort aan woningen

De druk op de woningmarkt blijft volgens Jasper de Groot, ondanks dat de invloed van de coronacrisis verdere gevolgen kan hebben. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat er in Nederland structureel te weinig woningen worden bijgebouwd. Één van de gevolgen hiervan is dat het aantal woningen niet evenredig groeit met het aantal inwoners, waardoor de verhouding tussen vraag en aanbod scheef is. De overheid zet inmiddels wel stappen om woningbouw te kunnen versnellen. Zo gaat de overheid 290 miljoen euro investeren in de bouw in 2021 om 51.000 woningen te kunnen realiseren.

DELEN