ICT-sector belangrijkste aanjager van Europese kantorenmarkt

Foto Pixabay

De ICT-sector is in de eerste zes maanden van 2020 de belangrijkste aanjager geweest van de Europese kantorenmarkt, meldt Savills. De deelsectoren fintech en zakelijke dienstverlening waren goed voor ruim een vijfde van de totale kantooropname in de onderzochte steden. Na Dublin is Amsterdam in Europa de stad met het hoogste opnamevolume door ICT.

Amsterdam tweede van Europa

Fintech en zakelijke dienstverlening, beide belangrijke deelsectoren van de informatie- en communicatietechnologiesector, waren samen verantwoordelijk voor 21 procent van de totale kantooropname in de steden die Savills onderzocht. In 2018 en 2019 was de ICT-sector slechts verantwoordelijk voor respectievelijk 17 en 16 procent van de kantooropname. In de metropoolregio Amsterdam steeg het opnamevolume door ICT van 29 procent in 2019 naar 48 procent in 2020. Na Dublin (60 procent) is dit het hoogste opnamevolume door ICT in Europa.

Kleemans: “Toenemende ruimtebehoefte als gevolg van COVID-19 en de groei van de sector”

“De ICT-branche in de steden Amsterdam, Berlijn, Dublin, Londen, Madrid, München en Praag laten in 2020 allen een groei zien in aandeel van kantooropname”, licht Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, het onderzoek toe. “Ook tijdens de COVID-19 pandemie blijft de sector relatieve veerkracht vertonen, daardoor verwachten we hier nog meer transacties van substantiële omvang in de komende maanden.” Hoewel de Europese kantooropname in de eerste zes maanden van 2020 met 32 procent daalde ten opzicht van dezelfde periode in 2019, vertelt dat percentage “slechts een deel van het verhaal”, volgens Jordy Kleemans, Head of Research bij Savills in Nederland. “Bepaalde sectoren, zoals de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening doen het nog steeds goed en zullen de vraag naar kantoren blijven stimuleren”, stelt Kleemans. “Dit is voornamelijk ingegeven door toenemende ruimtebehoefte als gevolg van COVID-19 en de groei van de sector.”

DELEN