IVBN keert zich tegen huurbevriezing

Foto Pixabay

Minister Kajsa Ollongren (BZK) kan in de vrije sector wettelijk gezien geen huurbevriezing afdwingen, stelt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN). Huurbevriezing remt volgens de vereniging bovendien de nieuwbouw- en verduurzamingsinvesteringen. De IVBN reageert daarmee op een motie die de Eerste Kamer vorige week aannam, welke de minister opriep de huren te bevriezen vanwege betalingsproblemen van huurders door de coronacrisis.

Van Blokland: “Geld kan veel beter ingezet worden voor bouwen meer woningen”

Nadat de Eerste Kamer eerder eenzelfde motie aannam, gaf de minister aan weinig te voelen voor een algemene huurbevriezing. Huurders met betalingsproblemen dienen er volgens haar met hun verhuurder uit te komen. Daarop werd een tweede motie aangenomen om de eerste oproep kracht bij te zetten, gesteund door de oppositiepartijen in de Kamer. Minister Ollongren heeft volgens de IVBN echter helemaal geen wet- of regelgeving tot haar beschikking om ook in de vrije sector een huurbevriezing af te dwingen. Bovendien zou een dergelijke stap de nieuwbouw- en verduurzamingsinvesteringen remmen. “Door de huurbevriezing krijgen nu alle huurders van gereguleerde huurwoningen ongevraagd een klein stukje boterham, terwijl degenen die echt getroffen zijn een heel brood nodig hebben om door de crisis te komen”, aldus Frank van Blokland, directeur van de IVBN. “De oppositie strooit nu geld uit over huurders, wat veel beter ingezet had kunnen worden voor het bouwen van meer woningen!”

IVBN & Woonbond

De IVBN verwijt de oppositie in de Eerste Kamer dat zij een onjuist beeld creëert van huurders die massaal in de betalingsproblemen komen, dat zij geen oog heeft gehad voor de door verhuurders eigenhandig ingeperkte huurverhoging en dat verhuurders al maatwerkoplossingen treffen met huurders met betalingsproblemen. De Woonbond is daarentegen blij met de oproep vanuit de Eerste Kamer. Het beloofde maatwerk is namelijk geen garantie. De Woonbond stelt bovendien voor verhuurders te compenseren door voor dit jaar de verhuurderheffing te schrappen.