Krapte op de Haagse kantorenmarkt neemt komende jaren toe

Foto Pixabay

Een groot tekort aan geschikte kantoorruimte dreigt voor Den Haag. De kantorenleegstand in de stad zal eind 2022 dalen tot circa 3 procent, berekende vastgoedadviseur CBRE. Deze ontwikkeling komt bovenop de al bestaande mismatch tussen vraag en aanbod op de kantorenmarkt. Om het dreigende tekort op te vangen moet de kwaliteit van Haagse kantoren verbeteren door nieuwbouw en renovatie.

Thijssen: “Duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod”

Aan het einde van Q1 2019 was er sprake van 8,3 procent leegstand. CBRE verwacht dat het leegstandspercentage in 2022 zal zijn gedaald tot 3 procent. Dat percentage ligt onder de frictieleegstand. Dit is tijdelijke leegstand door verhuizing, verkoop of verbouwing die nodig is voor de marktwerking. De tophuren stijgen daardoor van 215 euro eind 2018 binnen enkele jaren naar ongeveer 250 euro. CBRE stelde ook vast dat passend aanbod op de Haagse kantorenmarkt nauwelijks beschikbaar is. “We zien een duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod in de kantorenmarkt van Den Haag”, aldus Bas Thijssen, Director CBRE Den Haag. Zowel het kwantitatieve als het kwalitatieve tekort aan kantoorruimte drijft de huurprijzen op.

Plannen versnellen

Volgens CBRE zal de gemeente Den Haag haar plannen voor de kantorenmarkt moeten versnellen. Den Haag presenteerde vorig jaar immers het plan om 200.000 vierkante meter aan kantoorruimte toe te voegen door nieuwbouw te realiseren. Voor 130.000 vierkante meter is 2025 de streefdatum. Het leegstandspercentage is dan echter al tot problematische laagte gedaald, verwacht CBRE. Naast Den Haag, kampen ook de andere grote Nederlandse steden met een tekort aan kantoorruimte. In Amsterdam bereikte het leegstandspercentage al een historisch lage 4,6 procent. Eindhoven, Utrecht en Rotterdam volgen met 8,0 procent, 8,5 procent en 11,2 procent.

DELEN