Laatste twee kavels Oosterdokseiland eind 2020 bebouwd

CC by Iijjccoo_Wikipedia
Foto Iijjccoo Wikimedia

Het Oosterdokseiland, gelegen naast het Centraal Station van Amsterdam, behoort tot de allergrootste binnenstedelijke projecten van West-Europa. Een gebied van 225.000 m² wordt ontwikkeld voor een mix van wonen, werken, studeren en recreëren. Op 29 september werd een overeenkomst gesloten met gebiedsontwikkelaar BPD voor de laatste twee bebouwbare kavels.

Booking.com en social hub

Vijftien jaar geleden werd gestart met de herontwikkeling van de locatie van het voormalige PTT hoofdkantoor, maar de eindfase werd vooruitgeschoven wegens de crisis. Inmiddels is het gebied al een bekende locatie in de stad dankzij de Openbare Bibliotheek, het conservatorium, de mediamarkt en verschillende horecagelegenheden. Ook hebben zich er grote namen als Vodafone, TomTom en Takeaway.com gevestigd in kantoorgebouwen. Nu ligt het plan voor de laatste twee kavels klaar. Gebiedsontwikkelaar BPD voorziet deze 72.500 m²  van publieke voorzieningen, appartementen en een kantoor voor Booking.com. Er bestaat de mogelijkheid dat deze locatie het nieuwe hoofdkantoor van de online hotelreserveringssite gaat worden, dat nu nog aan het Rembrandtplein is gevestigd. Hiernaast zal er ook een social hub komen, waar bezoekers gestimuleerd worden met elkaar in contact te komen.

Projectdirecteur Jeroen Galle: “Eigentijds onderdeel van Amsterdam”

Het Oosterdokseiland is door de jaren heen een dynamische locatie geworden waar vele honderden mensen iedere dag werken, uitgaan of wonen, aldus Jeroen Galle, projectdirecteur voor de ontwikkeling van het Oosterdokseiland namens BPD. Met het door UN Studio/Ben van Berkel ontworpen plan worden al deze zaken gecombineerd, om zo een passend sluitstuk aan de jarenlange herontwikkeling van het gebied te geven. Vanuit de gebouwen heeft men bovendien een prachtig uitzicht over het IJ aan de ene zijde en de oude binnenstad aan de andere zijde.