Logistiek vastgoed floreert en transformeert

Foto Pixabay

Waar in het buitenland nieuwe distributiecentra in de grote steden neerstrijken, weerstaat Nederland deze trend. Dergelijke centra zijn in miljoenensteden als Londen of Berlijn nodig om aan de verwachte snelle levering van producten te kunnen voldoen. Door de korte afstanden in Nederland zijn stedelijke klanten ook vanaf een locatie buiten de stad op tijd te bevoorraden. Vastgoeddienstverlener Savills ziet wel logistieke hotspots ontstaan.

Van Oers: “Kortere levertijden vereisen een ander logistiek model”

Het toenemende belang van e-commerce stuwt de logistieke vastgoedmarkt in Nederland, maar verandert deze ook, legt co-head Logistics bij Savills Douglas van Oers aan Vastgoedmarkt uit. “Consumenten verwachten steeds kortere levertijden en dit vereist een ander logistiek model.” De ontwikkeling van zogenaamde “urban distributiecentra” om aan deze eisen te voldoen, blijft in Nederland echter uit. Wel wijst Savills op het ontstaan van logistieke hotspots. Volgens Van Oers’ evenknie Niek Poppelaars ontspringt deze “agglo-logistiek” op “strategische plekken van waaruit meerdere grote steden binnen één uur te bevoorraden zijn”.

Groeiende markt

Savills deed onderzoek naar de staat van de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt in het rapport Spotlight: Logistics real estate market. Hieruit blijkt dat dit jaar al bijna 1 miljard euro aan logistiek vastgoed is verkocht. Naar verwachting zal dit aan het eind van het jaar de 1,7 miljard euro die in 2017 werd aangetikt evenaren. Savills voorspelt daarnaast dat 80 procent van de huidige leegstand binnen zes tot negen maanden wordt verhuurd. Op dit moment telt het volume aan logistieke ruimte in Nederland 30,6 miljoen vierkante meter. Dit zal alleen al door de groei van e-commerce in de komende jaren met 5 tot 10 procent toenemen. Ondanks een verdubbeling van de sector e-commerce in de afgelopen vijf jaar, behelst deze namelijk nog geen 10 procent van de totale consumptie. In het buitenland gaat dit veelal richting de 15 procent, een ontwikkeling die Nederland naar verwachting zal volgen.