Logistieke vastgoedmarkt profiteert mee van economische groei

CC by Nick Saktmarsh_Wikipedia
Foto Nick Saktmarsh Wikimedia

Internationale vastgoeddienstverlener Savills publiceerde onlangs het onderzoeksrapport ‘Spotlight: Logistics property market The Netherlands’. Uit het rapport blijkt dat het goed gaat met de logistieke vastgoedmarkt in Nederland. Het beleggingsvolume kan in 2016 oplopen tot €1,1 miljard.

Grote vraag naar distributiecentra

distribution_centre_j_sainsburysDe economische groei in Nederland valt samen met een toenemende nationale consumptie en een steeds groter aandeel hiervan omvat e-commerce. Dit resulteert in steeds meer vraag naar distributiecentra door retailers en service providers. In het rapport van Savills staat dat er in de eerste helft van 2016 minder dan 5% leegstand werd vastgesteld. Bovendien werd er in dezelfde periode 710.000 m² aan distributiecentra opgenomen. Met name de gemeente Venlo bleek populair voor de bouw van nieuwe distributiecentra wegens de lage grond- en bouwkosten. Het beleggingsvolume, dat volgens het rapport kan oplopen tot €1,1 miljard in 2016, bestond voor 92% uit buitenlandse beleggingen.

Niek Poppelaars: “Neerwaartse druk op aanvangsrendementen”

Volgens Niek Poppelaars, associate director Agency – Logistics & Industrial bij Savills Nederland, drukt het grote aantal beleggingen de aanvangsrendementen omlaag. Echter zullen deze wegens de lage stand de komende tijd waarschijnlijk niet nog verder dalen,  aldus Poppelaars. Collega associate director Douglas van Oers merkt daarbij op dat deze lage aanvangsrendementen er waarschijnlijk voor zorgen dat de huurprijzen van nieuwe distributiecentra relatief laag zijn. Zo zijn deze huurprijzen soms zelfs lager dan die van bestaande distributiecentra. Head of Research Jeroen Jansen stelt dat het rapport zowel een update van de markt geeft als een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de logistieke vastgoedsector in de komende jaren. Deze ontwikkelingen kunnen een impact hebben op factoren als locatie, omvang en inrichting.