Ministerraad stemt in met strengere controle op verhuurregels

Foto Pixabay

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel Toeristisch verhuur van woonruimte. Daarmee wil minister Kajsa Ollongren de wettelijke bevoegdheden van gemeenten verruimen om op overtredingen van de verhuurregels en woonfraude te controleren en te handhaven. Maatregelen zijn onder meer een verviervoudiging van de boete tot 83.000 euro bij herhaaldelijke overtreding, en mogelijkheden tot het instellen van een registratie-, meld- en vergunningplicht. Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State, voordat het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

Ollongren: “Misbruik van sociale huurwoning verdient forse boete”

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil met het wetsvoorstel overtredingen van de verhuurregels en woonfraude harder aanpakken. De focus ligt voornamelijk op vakantieverhuur en illegale onderverhuur van sociale huurwoningen. “Als je misbruik maakt van het feit dat je beschikt over een sociale huurwoning, die bestemd is voor mensen met een laag inkomen, dan vind ik dat je daar de consequenties van moet ondervinden en een forse boete verdient”, aldus de minister. Bij een eerste overtreding kan direct een boete van 20.000 euro worden opgelegd. Wie zich herhaaldelijk wordt betrapt, kan zelfs een maximale boete van 83.000 euro tegemoet zien.

Verplichtingen

Het wetsvoorstel voorziet gemeenten ook van mogelijkheden tot het instellen van een registratieplicht voor verhuurders. Deze zijn dan verplicht een registratienummer aan te vragen en dit te vermelden bij advertenties op verhuurplatforms als AirBnB en Booking.com. Zo kan de gemeente de verhuuradressen beter volgen. De registratieplicht is eventueel uit te breiden met een meld- of vergunningplicht. Daarnaast kunnen gemeenten een dwangsom opleggen aan verhuurplatforms, als deze verhuurgegevens weigeren vrij te geven. Verder onderzoekt Ollongren of het mogelijk is om verhuurplatforms op Europees niveau verplichtingen op te leggen.

DELEN