Nederland naast België en Finland als strategische beleggingsmarkt voor zorgvastgoed

De Duitse en Zweedse beleggingsactiviteit in zorgvastgoed is in de periode van januari tot september van dit jaar gestegen met 21% en 80%. Duitsland en Zweden waren zelfs goed voor 42% en 23% van het totale investeringsvolume van 3,6 miljard euro in Europees zorgvastgoed in de eerste drie kwartalen. Deze cijfers zijn afkomstig van vastgoedadviseur Savills. Hiernaast worden België, Finland en Nederland aangewezen als strategische beleggingsmarkten voor zorgvastgoed.

Bas Wilberts: “Ondanks de huidige crisis blijft zorgvastgoed een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie”

Head of Residential & Hotel Investment bij Savills, Bas Wilberts, zegt over het zorgvastgoed dat het een aantrekkelijke beleggingscategorie blijft. Dit komt doordat het voor investeerders zorgt voor een stabiele kasstroom. “Naar verwachting zal het investeringsvolume aan het eind van dit jaar in Europa iets meer dan €5 miljard bedragen, hetgeen in lijn is met het volume van vorig jaar. Deze inschatting is gebaseerd op recente transacties en transacties die momenteel nog in de pijplijn zitten. Dit is opvallend aangezien sommige andere asset classes fors lagere investeringsvolumes laten zien dan afgelopen jaar.”, aldus Wilberts.

Gedreven door demografische groei

De impuls in het investeringsvolume kan volgens Head of Research & Consultancy, Jordy Kleemans, in de toekomst komen door het volgende: “Volgens de Europese Commissie zal de bevolking van de huidige 27 lidstaten van de Europese Unie toenemen van 447,7 miljoen begin 2020, tot een piek van 449,3 miljoen in 2026. De leeftijdsgroep 65+ zal hierbij naar verwachting toenemen van 92 miljoen in 2020 tot 130 miljoen in 2100. Tegen 2050 zal deze bevolkingsgroep 30% van de bevolking uitmaken, in vergelijking met de huidige 20%. Door deze aanhoudende demografische groei en de verdere professionalisering van het model voor zorgvastgoed, verwacht ik dat er op middellange termijn nieuwe concepten zullen ontstaan, wat op haar beurt weer zorgt voor nieuwe beleggingsmogelijkheden.”

DELEN