Nederlandse kantorenmarkt komt sterk uit stresstest CBRE

Foto Pixabay

De Nederlandse kantorenmarkt lijkt beter bestand tegen een crisis dan in 2008, concludeert vastgoedadviseur CBRE Nederland na de meest recente stresstest. Zelfs in het negatiefste scenario blijft het leegstandsniveau naar verwachting boven het dieptepunt uit 2013. Dat komt mede door de huidige zeer gunstige uitgangspositie.

De Boer: “Uitgangspositie anno 2020 veel beter dan in 2008”

“De kantorenmarkt is gezond met een lage leegstand en beperkte nieuwbouwplannen die bovendien zullen vertragen”, stelt Rudolf de Boer, Managing Director van CBRE Nederland. De uitgangspositie is volgens hem momenteel dan ook veel beter dan in 2008 het geval was. Daarom verwacht CBRE dat het leegstandsniveau geen nieuw dieptepunt bereikt, zelfs in het negatiefste van de vier scenario’s die het Centraal Planbureau (CPB) voor de effecten van de coronacrisis op de landelijke economie voorziet. Hoewel de huurgroei van de afgelopen jaren stabiliseert, blijft het aanbod naar verwachting ook de komende periode laag. De toch al beperkte aanwas van nieuwbouw wordt immers mogelijk nog meer geremd.

Versnelling trends

De coronacrisis versnelt bovendien trends die al eerder zijn ingezet, verwacht CBRE. “Denk daarbij aan aandacht voor de flexibiliteit in gebruik, technologische innovatie zoals smart buildings en outsourcing van diensten, maar ook de ontwikkeling van gebouwen met gemengde functies”, aldus De Boer. Gebouwen die in deze behoeften voorzien, zijn volgens hem het best bestand tegen de coronacrisis. “In de komende periode zal de focus van bedrijven zijn om na groen licht van het RIVM de terugkomst op kantoor te organiseren”, vervolgt De Boer. “In de praktijk zal dit betekenen dat door alle maatregelen rondom corona er eerder meer ruimte per werkplek nodig is dan minder.”

DELEN