Nieuwbouw EMA wordt gebouwd door combinatie Dura Vermeer en Heijmans

Foto EMA (logo)

De opdracht voor het nieuwe gebouw voor het Europees Medicijn Agentschap (EMA) aan de Amsterdamse Zuidas is door het Rijksvastgoedbedrijf gegund aan Dura Vermeer. Heijmans werkt daarnaast als integraal partner mee aan de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen van het gebouw. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondertekende op 8 maart de overeenkomst voor €255 miljoen.

Wassenaar: “we wilden geen tijd verliezen”

Opvallend bij de toewijzing van de opdracht was dat er reeds een tender werd uitgeschreven voordat de komst van het EMA naar Nederland was afgesproken. Volgens Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf wilde men geen tijd verliezen en was het goed als marktpartijen zich reeds voorbereidden en eventuele consortia konden vormen. Na het afhaken van Züblin in februari bleef Dura Vermeer als enige gegadigde over. Met Dura Vermeer en Heijmans is een DBM-contract (design, build, maintain) afgesloten. Het design staat al grotendeels vast, de bouwers zullen verder voor de komende 20 jaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. De erfpacht is eeuwigdurend afgekocht door de staat, in ruil daarvoor betaald het EMA huur aan Nederland.

Bouw half november 2019 gereed

Dura Vermeer werkt met het voorontwerp van architect Fokke van Dijk. In het gebouw komt plaats voor ongeveer 900 medewerkers, afkomstig uit 30 landen. Jaarlijks worden ongeveer 36.000 bezoekers verwacht en zullen er 500 à 600 internationale vergaderingen plaatsvinden. De bouw van het gebouw start in juni van dit jaar en zal half november 2019 gereed zijn. Omdat het EMA al eerder naar Amsterdam komt en dus tijdelijk in een ander gebouw gehuisvest moet worden, vecht Italië de beslissing om het EMA aan Nederland toe te wijzen aan bij de Europese Commissie. In Milaan zou er geen dubbele verhuizing plaats moeten vinden.