NVM: ‘Verduurzaming woningmarkt stokt wegens rem op doorstroming’

Foto Pixabay

De doorstroom op de woningmarkt naar duurzamere huizen vertraagt, waarschuwt de NVM bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers. Oorzaken zijn het teruglopend aantal te koop aangeboden woningen en de hoge prijzen voor nieuwbouw. Door deze krapte op de woningmarkt blijven mensen langer in minder duurzame huizen wonen.

Verduurzaming door doorstroming

“Als de nieuwbouw stil ligt, stokt ook de doorstroming op de markt”, aldus Onno Hoes, voorzitter van de NVM. “En juist die doorstroming zorgt voor de verduurzaming van onze gebouwde omgeving.” Dat gaat volgens Hoes ook op wanneer geen nieuwbouwwoning bij de transactie betrokken is, aangezien een verhuizing vaak samengaat met een verbouwing. “En bij elke verbouwing wordt het verduurzamen tegenwoordig meegenomen”, stelt Hoes. “Zorg daarom voor doorstroming op de markt, zodat we ook kunnen verduurzamen”, pleit de NVM-voorzitter daarom.

Hoes: “Hele woningmarkt komt door nieuwbouw-impasse piepend en krakend tot stilstand”

Het aantal verkochte, bestaande koopwoningen is in het derde kwartaal gelijk aan dat in dezelfde periode een jaar eerder. Daarentegen zijn in het derde kwartaal 5 procent minder woningen te koop gezet dan in het voorgaande kwartaal. Vanwege de hoge prijzen blijven nieuwbouwwoningen juist langer te koop staan. Nu de krapte op de koopwoningmarkt nog verder is toegenomen, kunnen de prijzen nog verder stijgen, voorspelt de NVM. Dat remt de verduurzaming op de woningmarkt. “Nieuwe woningen zijn per definitie duurzamer dan oudere woningen”, legt Hoes uit. “Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden.” De NVM-voorman waarschuwt daarom: “Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand.”

DELEN