Wereldwijd 53% van vastgoedinvesteringen in 25 steden

CC by Pixabay
Foto Pixabay

Uit het onderzoeksrapport ‘Winning in Growth Cities’ van internationale vastgoedonderneming Cushman & Wakefield blijkt dat de wereldwijde waarde van commerciële vastgoedinvesteringen in de periode juli 2015 – juli 2016 $1,35 biljoen bedroeg. Van deze waarde werd 53,3% geïnvesteerd in de top 25-gateway steden, waaronder Amsterdam. Daarmee blijven steden de populairste locaties voor vastgoedinvesteringen.

Sterkste groei in de VS

city-918522_1920Ondanks een jaar van onzekerheid in de wereld nam het aandeel van commerciële vastgoedinvesteringen in de top 25 steden toe met 0,6%. Van alle steden was New York het meest succesvol in het aantrekken van kapitaal. Hiermee neemt New York de eerste plek over van Londen, waar het investeringsvolume afnam van $39 miljard naar $25 miljard. Deze daling heeft mede te maken met de zorgen rondom de Brexit. De Verenigde Staten doen het goed met 15 steden in de top 25. Als er alleen naar buitenlandse investeringen wordt gekeken doen de EMEA landen (Europa, Midden-Oosten en Afrika) het net iets beter dan de VS. Amsterdam behoort samen met steden als Parijs en Kopenhagen tot de grootste groeiers in de lijst.

David Hutchings: “Vastgoed populair ondanks onzekere tijden”

Volgens David Hutchings, Hoofd van Investeringsstrategie voor de EMEA regio bij Cushman & Wakefield, is vastgoed populair bij investeerders in onzekere tijden dankzij de relatief stabiele voordelen ervan. Macro-ontwikkelingen zoals de teruglopende groei in China, de Brexit en de aankomende verkiezingen in de VS zorgen er wel voor dat het voor investeerders lastig is om te bepalen welke locatie het meest geschikt is om te investeren. Zo zouden andere steden kunnen profiteren van de onzekerheid rondom investeringen in Londen. Er wordt volgens het rapport verwacht dat de voordelen over andere steden verspreid zullen worden, zodat het niet één winnaar op zal leveren. Tot slot benadrukt het rapport dat het van belang is dat steden zich nadrukkelijk richten op het creëren van duurzame, veilige, gezonde en efficiënte omgevingen. Ze moeten multifunctioneel zijn en over een goede infrastructuur beschikken.