Wethouder Ivens laat doorverkoop miljoenenpenthouse onderzoeken

Foto Google Streetview

Laurens Ivens, wethouder in Amsterdam (o.a. portefeuille wonen), gaat onderzoeken of de doorverkoop van een penthouse in het nog in aanbouw zijnde gebouw de Pontsteiger geblokkeerd kan worden. De succesvolle horecaondernemer Won Yip kocht het penthouse twee jaar geleden voor €16 miljoen, maar splitste het vervolgens op in vier appartementen waarvan hij er drie doorverkocht. In Amsterdam geldt een zogenaamd speculatieverbod, dat het verbiedt om woningen nog voor voltooiing van de bouw weer door te verkopen.

Speculatieverbod

Door de hoge woningnood in Amsterdam en de daardoor sterk stijgende woningprijzen let de gemeente extra scherp op speculatie. Nieuwbouwwoningen mogen niet tijdens de bouw verder doorverkocht worden, tenzij hier expliciet toestemming voor wordt gegeven door de gemeente. De Pontsteiger is een markant gebouw dat aan de oever van het IJ wordt gerealiseerd. Won Yip kocht het penthouse op de bovenste verdieping naar eigen zeggen zonder de bedoeling om het meteen door te verkopen. De stijgende woningprijzen hebben er echter toe geleid dat een opsplitsing en doorverkoop (aan o.a. Tommy Hilfiger topman Daniel Grieder) een zeer aantrekkelijke deal opleverden. Yip noemt het een van zijn top-3 beste deals ooit.

Ivens: “een onwenselijke constructie”

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of de doorverkoop kan worden tegengehouden, maar lijkt daarbij ondanks het speculatieverbod niet sterk in zijn schoenen te staan. Er is namelijk gebruik gemaakt van een abc-constructie, die ten tijde van de ontwikkeling van de Pontsteiger nog niet expliciet verboden was. In een dergelijke constructie koopt de kopende partij het appartement officieel van de ontwikkelaar, maar wordt de overwaarde overgemaakt aan de verkopende partij. Bovendien kreeg Yip opmerkelijk genoeg expliciete toestemming van de gemeente bij de verkoop van het derde appartement. Desondanks gaan Laurens Ivens en de gemeente de komende tijd bekijken of er nog iets aan gedaan kan worden.

DELEN