1 op 3 kerken in 2030 overbodig door forse daling kerkbezoek

Foto Pixabay

Het aantal kerkbezoekers loopt al decennialang terug, maar de snelste daling gaat de komende tien jaar plaatsvinden. In 2030 bezoeken jaarlijks nog maar 900.000 mensen een kerk. Dat is een daling met 44 procent vergeleken met 2010. Een op de drie Nederlandse kerken is daardoor aan het einde van dit decennium overbodig, zo concludeert Colliers International.

1.700 kerken moeten deuren sluiten

De teruggang in kerkbezoek is vooral te wijten aan het wegvallen van de oudste generaties. Zij vormen nu nog een belangrijk deel van de kerkgangers. Waar een kerk vandaag de dag gemiddeld 250 bezoekers per week ontvangt, voorspelt Colliers een daling tot gemiddeld 170 bezoekers per week als het aantal kerken gelijk blijft. Voor rooms-katholieke kerken loopt dit aantal zelfs terug tot 105 kerkgangers per week. Om de huidige bezetting per locatie te behouden, moeten daarom gemiddeld circa vijf kerken in elke gemeente sluiten. Dat zijn er ongeveer 1.700 in heel Nederland. Colliers wijst erop dat het aantal bezoekers vaak nu al te laag is om in het onderhoud te kunnen voorzien en dat waarschijnlijk nog meer kerken de deuren moeten sluiten.

Annaert: “Waardevolle gebouwen voor de maatschappij behouden”

“De komende tien jaar moet voor deze overtallige kerkgebouwen een oplossing gezocht worden”, stelt Eric Annaert, hoofd maatschappelijk vastgoed bij Colliers. Die oplossing kan volgens hem bestaan uit het verkopen van gebouwen en het samenvoegen van groepen kerkgangers, maar ook het herbestemmen van de kerken. Wanneer transformatie van het kerkgebouw naar woningen of een hotel mogelijk is, levert dat vaak een hogere verkoopprijs op. De gemiddelde vierkantemeterprijs voor een kerk bedraagt nu ruim duizend euro, hoewel de prijzen sterk variëren en afhankelijk van de potentie oplopen tot meer dan vierenhalf duizend euro per vierkante meter. Toch ligt deze herbestemming meestal gevoelig bij de gelovigen. Sloop behoort echter eveneens tot de mogelijkheden. “Het is belangrijk dat parochies, bisdommen en kerkgemeenten een kerkenstrategie opstellen en proactief de regie pakken”, aldus Annaert. “Zo kunnen waardevolle gebouwen voor de maatschappij behouden blijven.”

DELEN