Anderhalvemetereconomie gaat op kantoor ten koste van 1,2 miljoen werkplekken

Foto Pixabay

Afstand houden tot collega’s leidt in Nederland tot een verlies van 1,2 miljoen werkplekken. In een gemiddeld kantoor zijn zes van de tien werkplekken tijdelijk onbruikbaar, zo berekende Colliers International. Daarmee loopt de vastgoedadviseur vooruit op de anderhalvemetereconomie, waartoe we voorlopig genoodzaakt zijn.

Coenders: “Door de huidige thuiswerksituatie komen er weer 800.000 werkplekken bij”

Om de kans op besmetting tussen werknemers onderling te verkleinen, moet de komende tijd zestig procent van de twee miljoen werkplekken in Nederland leeg blijven. Alleen al de helft van de werkplekken is onbruikbaar om anderhalve meter afstand in acht te kunnen nemen. Nog meer plekken verdwijnen, doordat per dag elke medewerker een vast bureau moet hebben. Een bureau delen wordt afgeraden. Dat betekent echter niet dat er direct 1,2 miljoen werkplekken minder zijn. “Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij”, stelt Harold Coenders, directeur Werkplekinnovatie bij Colliers International.

Voorbereiden op heropening

De capaciteit van kantoren kan op termijn weer worden uitgebreid door de indeling aan te passen. “Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening”, benadrukt Coenders. Door bijvoorbeeld blokken van vier werkplekken te vormen, hoeven werknemers niet te dicht langs elkaar te lopen. Ook kunnen organisaties een schema maken. “Het is de kunst een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken”, aldus Coenders. “Zo krijgt een beperkt deel van de organisatie dagelijks toegang tot kantoor.” Juist die contactmomenten zijn volgens hem nu belangrijk. “Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde.”