Herstel in de hotelsector onvermijdelijk

Hoewel de hotelsector een zware tijd beleeft en het afgelopen jaar in een historisch dal is geraakt, zal het aantal hotelovernachtingen weer toenemen. Dat is de verwachting van vastgoedadviseur Colliers, uit een onderzoek van de organisatie blijkt dat het aantal hotelovernachtingen in 2022 weer terug zal zijn op het hoge niveau van 2019. Uiteindelijk zal er weer herstel optreden. In Amsterdam kan dit echter iets langer duren, aangezien deze stad meer afhankelijk is van buitenlandse zakelijke bezoekers. Colliers onderzocht ook het effect op de financiering van hotels, op hoteleigenaren en op ontwikkelaars.

Joost Mees: “Met deze groeivoorspelling komen er eigenlijk al in 2022 weer evenveel toeristen naar ons land als tijdens de hoogtijdagen van 2019.”

Hoofd hotelvastgoed Benelux bij Colliers, Joost Mees, geeft ook aan dat het herstel van de sector voorspoedig zal verlopen. In het rapport van Colliers is het meest waarschijnlijke scenario dat reisrestricties in 2021 langzaam zullen worden afgebouwd. Hierdoor zal er in de toeristische sector in Nederland ook weer langzaam herstel optreden. Dat men uitgaat van herstel in de sector is één van de redenen dat maar weinig hoteleigenaren de noodzaak voelden om hotels te verkopen. Colliers voorspelt dat de verkoop van hotels het komende jaar weer zal toenemen en dat steeds meer eigenaren zullen overstappen naar flexibele huurcontracten.

Hoe zit het met de financiering en ontwikkeling van Hotels?

Wat de financiering van de hotelsector betreft hebben veel banken een stap terug gedaan. Hoewel de sector de laatste jaren erg aantrekkelijk was voor banken en financiers, heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat de geldkraan nagenoeg is dichtgegaan. Echter, lange termijn investeringen met een goed toekomstplan kunnen het nog redden. Hier is alleen wel meer eigen vermogen voor nodig. Tot slot worden er minder ontwikkelingen gestart, wel worden hotels in aanbouw afgemaakt en opgeleverd. Ook voor de ontwikkelingen binnen de hotelsector verwacht Colliers dat vastgoedontwikkelaars zich de komende jaren meer op eigen risico en op specifieke businesscases gaan focussen.

DELEN