Rotterdam, Den Haag en Utrecht populair op hotelmarkt

Foto Wikimedia Commons

Beleggers zoeken steeds vaker buiten Amsterdam naar mogelijkheden om in hotels te investeren. Amsterdam blijft ook in 2018 de populairste locatie voor hotelbeleggingen, maar zag het aandeel op de hotelmarkt in twee jaar tijd teruglopen van 40 procent tot 23 procent. In dezelfde periode groeide het percentage van de hoteltransacties dat in Rotterdam, Den Haag en Utrecht plaatsvond van 11 procent tot 21 procent. Oorzaken zijn het teruglopende aantal investeringsmogelijkheden in Amsterdam en het groeiende toerisme in de andere steden.

Van Gaalen: “Minder innovatie in hotelaanbod”

Waar de Amsterdamse hotelmarkt in 2016 nog goed was voor 40 procent van de verkochte hotels, was dit aandeel in 2018 teruggelopen tot 23 procent. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Colliers International. De belangrijkste oorzaak is de hotelstop. Hierdoor komen er minder nieuwe hotels bij. Eigenaren van bestaande hotels verkopen daarentegen slechts beperkt en tegen de hoofdprijs. Zij behalen op de huidige markt immers goede financiële resultaten en weten dat zij een schaars product in handen hebben. “Het gevaar van deze ontwikkeling is dat er minder innovatie komt binnen het hotelaanbod”, waarschuwt Jules van Gaalen, Director Hotel Transactions bij Colliers International. “De wensen van consumenten veranderen snel en het is belangrijk dat de stad hier goed op inspeelt om aantrekkelijk te blijven.”

Trend zet door

Het aantal hoteltransacties in Rotterdam, Den Haag en Utrecht verdubbelde en bereikte in 2018 een hoogtepunt. Hieraan ligt het toenemende toerisme in deze steden ten grondslag. In 2018 vonden hier 4,7 miljoen hotelovernachtingen plaats, tegenover 3,3 miljoen in 2014. Dat trekt nieuwe hotels met een internationaal aanzien aan. Deze maken op hun beurt Rotterdam, Den Haag en Utrecht aantrekkelijker als beleggingsmarkt. Van Gaalen verwacht dat de trend in 2019 doorzet en dat opnieuw meer hotels buiten Amsterdam worden verkocht.