ABN AMRO: ‘Middelgrote bouwers verantwoordelijk voor gehele krimp van de bouwsector in Q2’

Foto Pixabay

Waar de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent kromp vergeleken met het voorgaande kwartaal, bleef de krimp van de bouwproductie met 4,2 procent relatief beperkt. Dat meldt ABN AMRO op basis van eigen analyses en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarentegen worden de middelgrote bouwbedrijven dusdanig hard getroffen dat zij de groeicijfers van zowel de kleine, als de grote bouwers tenietdoen.

Krimp relatief beperkt

Hoewel de krimp van de bouwproductie vooralsnog beperkt is gebleven, wijst ABN AMRO erop dat dat mede door het laat-cyclische karakter van de sector komt. Ook kan de bouwproductie door het seizoenseffect niet goed kwartaal op kwartaal worden vergeleken. Daarnaast licht het de verschillen binnen de sector uit. Waar de omzet van kleine (tien of minder werknemers) en grote (meer dan honderd werknemers) bouwers jaar op jaar met 3,8 en 3,4 procent steeg, daalde die van de middelgrote bouwbedrijven met 12,4 procent. Daardoor daalde de omzet sectorbreed met 1,6 procent.

Buijs: “Middelgrote bouwers in lastig parket wanneer het economisch slecht gaat”

De problemen bij de middelgrote bouwbedrijven zijn volgens Madeline Buijs, Sector Econoom bij ABN AMRO, goed verklaarbaar. “Deze bouwers zijn relatief vaak actief in nieuwbouwprojecten en die krijgen het doorgaans zwaar te verduren in een economische neergang”, legt Buijs uit. “Hierdoor verschillen zij van kleine bouwers die vooral in de renovatiemarkt actief zijn, en die doet het in een crisis normaliter beter”, stelt Buijs. “Daarnaast zijn middelgrote bouwers vaker actief in relatief kortlopende bouwprojecten, waardoor zij eerder dan bijvoorbeeld de grote bouwers merken dat het economisch minder gaat.” Ook opereren middelgrote bouwers vaak als onderaannemer voor de grotere bouwbedrijven. “Op het moment dat het aantal opdrachten daalt, besparen de grote bouwers op hun kosten door de middelgrote bouwers tegen lagere tarieven te laten werken of helemaal niet meer in te huren”, aldus Buijs. “Linksom of rechtsom betekent dit omzetverlies voor de middelgrote bouwers.”

DELEN