Waarde van huurwoningen voor het eerst sinds 2014 gedaald

Foto Pixabay

De afgelopen jaren is het investeren in nieuwe huurwoningen minder aantrekkelijk geworden voor investeerders. Dit komt door verschillende maatregelen die beleggers de pas afsnijden op de woningmarkt, zoals de verhoogde overdrachtsbelasting. Ook zijn er andere oorzaken, zoals een tekort aan investeringen vanuit de overheid en opgelopen bouwkosten. Dit blijkt allemaal uit de meest recente uitgave van de ‘Stand van Vastgoed’, waarin sectoreconomen van de ABN Amro om de paar weken nieuwe inzichten delen.

Beleggers geweerd uit woningmarkt

Waar beleggers als gevolg van de financiële crisis in 2008 felbegeerd op de woningmarkt waren, worden ze anno 2021 juist gezien als een grote oorzaak van de woningnood. Mede hierdoor zijn er vanuit de overheid veel maatregelen getroffen om het beleggers iets moeilijker te maken om in huurwoningen te investeren, zodat starters meer kans krijgen bij de aankoop van een bestaande woning. Zo is onder andere de overdrachtsbelasting verhoogd om beleggers te weren. Deze maatregel zorgde ervoor dat de waarde van huurwoningen met 1,2 procent daalde in het eerste kwartaal van 2021, tegenover een kwartaal eerder. Verder is men ook bezig met het invoeren van een opkoopbescherming: hierdoor mogen beleggers geen woningen meer kopen in bepaalde wijken.

Buijs: “Ook nieuwbouwwoningen minder aantrekkelijk”

Bovenstaande maatregelen gelden alleen voor bestaande woningen. Zo hoef je voor nieuwbouwwoningen geen overdrachtsbelasting te betalen, terwijl juist hier veel beleggers actief zijn. Ook voor deze woningen wordt echter verwacht dat de interesse onder beleggers af zal nemen, stelt ABN Amro-onderzoeker en sectoreconoom Madeline Buijs. Dit heeft onder andere te maken met het gebrek aan investeringen vanuit de overheid in infrastructuur, ontwikkeling en grondexploitatie. Ook zijn de bouwkosten opgelopen, zoals de invoerprijs van geschuurd en gezaagd hout, die in april met bijna 37 procent ten opzichte van een jaar eerder is gestegen. Het ziet er dus naar uit dat ook in deze sector het aantal beleggers zal afnemen.

 

DELEN