ABN AMRO: ‘Sector Leisure krabbelt traag op na enorme dreun’

Foto Pixabay

De leisuresector krimpt in 2020 met 40 procent, zo verwacht ABN AMRO. Het herstel verloopt bovendien traag, waardoor de sector ook volgend jaar nog niet terug is op het niveau van vóór de coronacrisis. Wel verwacht ABN AMRO in 2021 een groei van 25 procent.

Metzemakers: “Sector leisure hangt in de touwen”

“De sector leisure is een van de zwaarst getroffen sectoren in de economie”, aldus Paul Metzemakers, sectoreconoom van ABN AMRO. “Zo niet, de zwaarst getroffen sector.” Door de economisch onzekere tijden geven consumenten naar verwachting minder geld uit aan niet-noodzakelijke goederen en diensten, waar de toerisme- en recreatiesector de gevolgen van voelt. “Door de verplichte sluiting van enkele maanden is een substantieel deel van de jaaromzet voorgoed verloren”, stelt Metzemakers. “Na de heropening beperkt anderhalvemeterregel de capaciteit en dus het herstel.” Dit jaar verwacht ABN AMRO daarom een krimp van de leisuresector met 40 procent, hoewel het een slag om de arm houdt. “Door de onzekerheid over het verloop van het coronavirus zijn deze verwachtingen met veel onzekerheid omgeven.”

Herstel in 2021

In zijn prognose houdt ABN AMRO rekening met een vaccin aan het einde van 2021. Beperkende maatregelen blijven dan ook tot die tijd in stand. Desondanks verwacht ABN AMRO in 2021 een herstel, met een groei van 25 procent. Dat maakt de geleden verliezen van 2020 niet goed, waardoor de sector ook volgend jaar onder het niveau van vóór de crisis blijft. “Het herstel wordt vertraagd door de capaciteitsbeperkingen die het coronavirus ook in 2021 oplegt aan de sector en door de oplopende werkloosheid”, licht Metzemakers toe.

DELEN