Amsterdam aan kop in European Coliving Index

Foto Freepik

Vastgoedadviseur JLL zet Amsterdam op de eerste plaats van de European Coliving Index. Dat schrijft JLL onder meer toe aan de grote groep eenpersoonshuishoudens en een groeiend aantal jonge inwoners in Amsterdam. Nederland doet het goed in de ranglijst: ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam staan in de top twintig. De Europese markt heeft een omslagpunt bereikt door de toename van zowel de vraag naar alternatieve woonruimte als van de investeringen in niet-traditioneel vastgoed, zo blijkt uit het onderzoek.

Stedelijk fenomeen

Bij coliving huren bewoners een eigen persoonlijke ruimte. Zij delen de voorzieningen en gemeenschappelijke ruimten. Het is in Europa vooral geconcentreerd in de grote steden. Zo bevindt meer dan 20 procent van de Nederlandse coliving-markt zich in Amsterdam. Dat kent een sterke groeipotentie, door het grote percentage eenpersoonshuishoudens (47,8 procent) en het groeiend aantal jonge inwoners (18,5 procent in de voorbije tien jaar). Ook voor Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn er groeikansen. Deze steden staan immers eveneens hoog in de index. Meer dan de helft van het Nederlandse coliving-vastgoed is bovendien in aanbouw of bevindt zich in de planningsfase. De groei in de sector zet volgens JLL dan ook naar verwachting sterk door.

Bertens: “Coliving gaat een toonaangevende rol spelen in toekomstige stedelijke structuren”

Het onderzoek wijst ook uit dat de Europese markt voorbij een omslagpunt is, door de groeiende investeringen in niet-traditioneel vastgoed en de toenemende vraag naar alternatieve woonruimte. “Coliving-accommodatie gaat een toonaangevende rol spelen in toekomstige stedelijke structuren en door de toenemende institutionele investeringen heeft dit segment een concurrerende positie veroverd binnen de bredere vastgoedmarkt”, stelt Sven Bertens, Head of Resarch & Strategy bij JLL Nederland.

DELEN