Wereldwijd sterkste waardestijging van Amsterdamse kantoren

Foto Pixabay

Voor het tweede kwartaal op rij kent Amsterdam wereldwijd de grootste waardegroei van kantoren. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de waarde van kantoren in de hoofdstad met 31 procent vergeleken met een jaar eerder. Het verschil met andere steden is bovendien toegenomen. Op ruime afstand van Amsterdam volgen Madrid, Frankfurt, Singapore en Boston. Hier was sprake van een groei tussen de 15 en 20 procent.

Verschillen gegroeid

Beleggers betalen 31 procent meer voor Amsterdamse kantoren dan een jaar geleden het geval was, berekende vastgoedadviseur JLL. Ook in het vorige kwartaal kende Amsterdam al de sterkste waardegroei, maar toen waren de verschillen met andere wereldsteden kleiner. JLL schrijft de waardegroei van Amsterdamse kantoren onder meer toe aan de snelle stijging van huurprijzen. “Grote bedrijven zoeken naar kantoorruimte in Amsterdam, maar er is maar heel weinig ruimte beschikbaar”, legt Sven Bertens uit, hoofd Research & Strategy bij JLL. “De huurprijzen zijn daardoor sterk gestegen.” Amsterdam is in vergelijking met andere wereldsteden een aantrekkelijk vestigingsplek voor bedrijven. “Kantoren zijn relatief goedkoop ten opzichte van steden als Londen of Parijs”, aldus Bertens. “De talentvolle beroepsbevolking zorgt bovendien voor een goed vestigingsklimaat.”

Bertens: “Niet blindstaren op aantal vierkante meters”

Desondanks waarschuwt Bertens voor overmatig gemeentebeleid. Amsterdam wil binnen vier jaar 500.000 vierkante meter kantoorruimte toevoegen aan de huidige voorraad. Daartoe versoepelt de gemeente haar grondbeleid voor kantoren. De economische groei neemt echter af en economen zien signalen van een naderende recessie. “Gezond beleid richt zich op het opvangen van pieken in de vraag en een lagere uitgifte wanneer de conjunctuur over zijn hoogtepunt is, anders bouwen we voor de leegstand”, licht Bertens toe. “Het is belangrijk dat we ons niet blindstaren op een bepaald aantal vierkante meters.”

DELEN