De kantorenmarkt zal zich naar verwachting gaan herstellen

Door de coronacrisis heeft de kantorenmarkt een zware tik gekregen. De economische dip en het thuiswerken, als gevolgen van corona, hebben gezorgd voor een daling in de vraag naar kantoorruimte. Toch is de verwachting bij JLL Nederland dat de vraag naar kantoren weer zal bijtrekken. Echter, zal er volgens hen wel een groter gat ontstaan tussen de vraag naar goede panden op mooie locaties en kwalitatief mindere panden.

De huidige stand van zaken

Van de hoge kantooropname van het begin van dit jaar is nog weinig over. Het opname volume is, in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2019, dit jaar met 19 procent gedaald. Daarnaast ligt de leegstand 8,1 procent hoger en zetten steeds meer kantoorgebruikers hun vierkante meters in onderhuur. Dit bleek uit het laatste kwartaalrapport over de kantorenmarkt van JLL. Deze ontwikkelingen zijn onder andere gevolgen van het thuiswerken en de huidige economie. Head of Research & Strategy bij JLL Nederland, Sven Bertens, is echter niet bang dat dit blijvende effecten op de kantorenmarkt zullen zijn. Zo zouden ervaringen uit de vorige crises aanleiding geven om te denken dat er weer herstel zal plaatsvinden. Ondanks dat deze crises niet één-op-één te vergelijken zijn, zijn er wel overeenkomsten met betrekking tot de kantorenmarkt.

Bertens: “We hebben één van de gezondste kantorenmarkten van Europa.”

Wat de toekomst betreft is Bertens van mening dat de vraag naar kantoorruimtes dus weer zal bijtrekken. Volgens hem is er altijd sprake van een harmonica-effect. Daarnaast ging het voor de huidige crisis erg goed met de kantorenmarkt en was de stand van zaken aan het begin van 2020 veel beter dan voor de vorige crises. Hierover zegt hij het volgende: “De markt is zeer transparant dus beleggen is hier relatief makkelijk en risicovrij. Het overschot van verouderde panden op B-locaties is sinds de vorige crisis afgebouwd, met lage leegstand tot gevolg.” Bertens verwacht dan ook dat dit, in combinatie met het feit dat men elkaar op de lange termijn weer op het kantoor zal willen ontmoeten, ervoor zal zorgen dat er uiteindelijk weer herstel zal plaatsvinden voor de kantorenmarkt.

DELEN