Gemeente Amsterdam pakt prijsdruk op woningmarkt aan

Foto Pixabay

De gemeente Amsterdam heeft het maximum aantal dagen dat een woning verhuurd mag worden aan toeristen gehalveerd, gaat extra studentenwoningen bijbouwen en stelt illegale onderhuur van sociale woningen strafbaar. Met deze drievoudige aanpak wil de gemeente de prijsdruk op de woningmarkt verminderen.

Drievoudige aanpak

Het maximum aantal dagen dat een woning aan toeristen mag worden verhuurd is van 60 dagen tot 30 dagen teruggebracht. Zo wil de gemeente Amsterdam de invloed van platforms als Airbnb en Booking.com op de huizenprijzen in de hoofdstad beperken. Daarnaast gaat Amsterdam 10.500 woningen studentenwoningen bijbouwen. Daarbij gaat het om zowel tijdelijke, als permanente woningen. Hier moeten jongeren tegen een betaalbare huurprijs kunnen wonen. Tegelijkertijd zijn zij op deze manier beter beschermd tegen huisjesmelkers, die van de krapte op de woningmarkt gebruikmaken. Ook verhardt Amsterdam de aanpak van illegale onderhuur van sociale huurwoningen. Dit moet stelselmatig misbruik, door de relatief goedkope corporatiewoningen door te verhuren tegen veel hogere huurprijzen, voorkomen.

Ivens: “Jongeren moeten tijd hebben om leven in Amsterdam op te bouwen”

De maatregelen moeten de druk op de woningmarkt verlichten. Bij de aankoop van een huis kunnen nieuwe eigenaren die rekenen op verhuurmogelijkheden via platforms als Airbnb en Booking.com immers een hoger bod uitbrengen. In toeristische wijken van Amsterdam kunnen woningeigenaren nu niet langer gemiddeld 350 euro netto per maand bijverdienen, maar slechts 200 euro. Daarnaast wil de gemeente met de bouw van nieuwe studentwoningen jongeren in de gelegenheid stellen om in Amsterdam te wonen. “Jongeren zijn nu steeds vaker gedwongen om thuis te blijven wonen of lang naar een betaalbare woning te zoeken, terwijl ze juist de tijd moeten hebben om hun leven in Amsterdam op te bouwen”, legt wethouder Bouwen en Wonen Laurens Ivens uit. Ten slotte loopt door grootschalige woonfraude met sociale huurwoningen het hele corporatiestelsel vast. De wachttijden zijn inmiddels opgelopen tot 14 jaar.

DELEN