De gemeente Amsterdam wil zo snel mogelijk een ‘zelfwoonplicht’ instellen: een verhuurverbod voor nieuwe koopwoningen. Daarmee wil wethouder Laurens Ivens wonen in Amsterdam voor iedereen mogelijk maken. Madeline Buijs, sectoreconome van ABN AMRO, prijst het streven, maar volgens haar zal de maatregel weinig impact hebben. Het verhuurverbod geldt immers voor nog geen half procent van de Amsterdamse woningvoorraad.
Zelfwoonplicht
Het zogenaamde buy-to-let, een woning kopen om duur te verhuren, heeft de huur- en koopprijzen in Amsterdam de laatste jaren opgedreven. Om dergelijke vastgoedinvesteringen tegen te gaan, komt de gemeente met de zelfwoonplicht voor nieuwe koopwoningen. Als het aan wethouder Ivens ligt, voert de gemeente het nieuwe beleid al deze zomer in. “We moeten zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen”, laat hij aan Het Parool weten. Op de maatregel zijn uitzonderingen mogelijk. Verhuur aan familie, verhuur bij verblijf in het buitenland en verhuur als sociale of middeldure huurwoning blijft toegestaan.
Buijs: “Spreekwoordelijke druppel op gloeiende plaat”
Madeline Buijs wijst er echter op dat het verhuurverbod na invoering alleen voor nieuwe koopwoningen geldt en daarmee een zeer beperkte reikwijdte heeft. Die twee criteria, nieuwbouw én koopwoning, maken namelijk dat de maatregel slechts 0,3 procent van de totale Amsterdamse woningvoorraad treft. Daarbij beroept de econome zich bovendien ter illustratie op de cijfers van 2019; De eerste woningen waarvoor de zelfwoonplicht moet gelden, worden pas over enkele jaren opgeleverd. vivasex Een bredere reikwijdte bleek juridisch echter niet mogelijk. Buijs pleit er daarom voor om het voor bouwers en ontwikkelaars aantrekkelijk te maken om betaalbare woningen te realiseren. Dat is waar het de Amsterdamse woningmarkt volgens haar aan ontbreekt.