Hervormingen Heijmans werpen vruchten af in nieuwe jaarcijfers

Wikimedia
Foto AlfvanBeem Wikimedia

De maatregelen die het noodlijdende bouwbedrijf Heijmans vorig jaar nam na aanblijvende verliezen hebben effect gesorteerd. Het afstoten van de buitenlandse activiteiten in combinatie met een sterk groeiende woningmarkt hebben voor een jaarwinst van €20 miljoen in 2017 gezorgd. Daarmee boekt het bedrijf voor het eerst in 4 jaar winst. In 2016 werd nog een verlies van €110 miljoen genoteerd. Om verdere groei te waarborgen zal wel extra moeten worden gelet op de toenemende kosten voor grond en bij toeleveranciers.

Daling omzet

Omdat Heijmans zich na 2016 volledig is gaan richten op Nederland, is de omzet in vergelijking met dat jaar wel gedaald van €1,9 miljard naar €1,402 miljard. De sterk groeiende woningmarkt in 2017 leidde wel tot een omzetstijging van €332 miljoen naar €391 miljoen voor de divisie Vastgoed. Ook de omzet van de divisie Woningbouw steeg licht. Wel wordt er door de toenemende vraag gemerkt dat de prijzen voor grond en bij toeleveranciers stijgen. Heijmans zet daarom in op een selectief aannamebeleid en beheerste groei waarbij een deel van de capaciteit beschikbaar wordt gehouden. Heijmans laat verder weten dit jaar geen dividend uit te keren over de behaalde winst, om zo de vermogensverhoudingen verder te versterken.

Hillen: “Het was een transitiejaar”

Ton Hillen, CEO van Heijmans, stelt dat ze met de strategie ‘Focus, Discipline, Excellence’ een goede basis hebben gelegd voor het herstel. Hij laat verder weten tevreden te zijn met de enorme omslag bij het onderdeel Infra, dat vanuit enorme verliezen winstgevend werd gemaakt, en de goede positie in de groeiende woningmarkt. Hij ziet met deze positieve jaarcijfers 2018 met veel vertrouwen tegemoet.

DELEN