Station Amsterdam Zuid na verbouwingen in top 5 van Nederland

Foto Paulbe Wikimedia

NS Stations, ProRail en de gemeente Amsterdam hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling en exploitatie van nieuwe voorzieningen op station Amsterdam Zuid. NS Stations zal ca 5.400 m2 aan voorzieningen verwerven. Eerder sloten deze partijen al een overeenkomst voor de verbouwing en uitbreiding van het station om aan de verwachte reizigerstoename te kunnen voldoen. Na de uitbreidingen zal het station qua reizigers en voorzieningen tot de top 5 stations van Nederland gaan behoren. Het gehele project Zuidasdok zal naar verwachting in 2028 voltooid zijn, opleverdata voor de verschillende onderdelen zijn nog niet bekend.

Belderbos: “Qua voorzieningen vergelijkbaar met Rotterdam en Utrecht Centraal”

NS-woordvoerder Carola Belderbos stelt dat station Amsterdam Zuid zich qua voorzieningen na de verbouwingen kan meten met Rotterdam en Utrecht Centraal. Er komen zowel winkels gericht op de reiziger, als voor een langere tijdsbesteding. Daarnaast is er ruimte voor onder meer een servicebalie en openbare toiletten. Het merendeel van de ruimte is vrij beschikbaar voor huurders, een klein deel wordt gereserveerd voor de eigen stationsformules.

Zuidasdok

De uitbreiding van het station is ontworpen door Zuidplus, een combinatie van Fluor, Heijmans en Hochtief. Zuidplus zal aan de verbouwingen werken als onderdeel van het project Zuidasdok, een groot infrastructuurproject om de bereikbaarheid van de Zuidas en de noordelijke Randstad te verbeteren. De bestaande Minervapassage op het station wordt verbreed naar 40 meter en er komt een nieuwe Brittenpassage van 15 meter breed. Tezamen zorgen de verbouwingen voor een groei van 1750 m2 naar 5.400 m2. Tijdens de verbouwingen blijven zoveel mogelijk voorzieningen bereikbaar. Ook wordt er al rekening gehouden met een mogelijke toekomstige uitbreiding met een derde perron.