Huurprijzen vrije sector minder hard gestegen

Foto Pixabay

De landelijke stijging van de huurprijzen in de vrije sector is in het vierde kwartaal wederom minder sterk dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is een voortzetting van de ontwikkeling die sinds het tweede kwartaal van 2017 is ingezet. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Desalniettemin is de gemiddelde prijs per vierkante meter in het vierde kwartaal van 2018 toegenomen. Nieuwe bewoners van een huurwoning betaalden 4,9 procent meer huur dan een jaar eerder. Voor het eerst in ruim drie jaar ligt deze gemiddelde prijsstijging onder de 5 procent.

Afzwakking prijsstijging

Het aantal huurwoningen in de vrije sector dat op 1 januari 2019 op Pararius stond aangeboden, was 12,2 procent kleiner dan het aantal huurwoningen op de website een jaar eerder. Daarmee houdt de krapte op de woningmarkt aan. Het afzwakken van de landelijke prijsstijging sinds Q2 2017, met uitzondering van Q2 2018, valt daarentegen op. “Het verschil tussen de twee afgelopen kwartalen lijkt klein, echter gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken”, aldus Jasper de Groot. Hij is directeur en oprichter van Pararius.

De Groot: “Snelle oplossing niet eenvoudig”

In alle provincies stegen de huurprijzen in de vrije sector. In Flevoland het hardst met 26,7 procent, in Limburg met 2 procent het minst. Jasper de Groot bestempelt verruiming van het middeldure huursegment als noodzakelijk. “Een snelle oplossing voor dit woningtekort en de stijgende huurprijzen is echter niet eenvoudig te vinden.” De verschillende opvattingen op de aanpak staan snel handelen in de weg. “Tenslotte heeft niet elke aanpak voor elke belanghebbende een positief effect”, aldus De Groot.

DELEN