Woningzoekenden nemen vaker genoegen met minder woonoppervlakte

Foto Pixabay

Bijna 90% van de woningzoekenden vindt een goede locatie belangrijker dan de kenmerken van de woning zelf, zo blijkt uit onderzoek van koop- en huurwoningplatform Pararius. In het onderzoek werden 1.400 woningzoekenden ondervraagd over hun woonwensen. Zaken als oppervlakte, uiterlijk van de woning of een tuin blijken in de meerderheid van de gevallen ondergeschikt aan de buurt, de afstand van het werk en de nabijheid van bepaalde voorzieningen.

Staat van de buurt belangrijk

De ondervraagden gaven aan de ‘staat van de buurt’ de belangrijkste factor te vinden bij de keuze voor een woning. Hieronder wordt verstaan of de buurt schoon, veilig en goed verzorgd is. Daarnaast worden de nabijheid van voorzieningen zoals winkels en de reistijd naar het werk als belangrijkste factoren genoemd. Om aan deze voorwaarden te voldoen is ruim de helft bereid om woonoppervlakte op te geven. Een extra kamer geeft men echter iets minder graag op, slechts een kwart zoekt een woning met minder kamers. Wel is een tuin of een mooie badkamer in veel gevallen iets wat men zou inruilen voor een goede locatie van de woning. Met name voor jongeren onder twintig jaar is een tuin absoluut geen vereiste. 65-plussers zijn juist in een minderheid van de gevallen bereid om iets op te geven aan hun woning.

De Groot: “Aanpassen woonwensen is noodzaak in oververhitte woningmarkt”

Jasper de Groot, directeur van Pararius, constateert dat de oververhitte woningmarkt ervoor zorgt dat de eisen aan de woning naar beneden worden bijgesteld, om toch op de gewenste locatie te kunnen wonen. Pas als ook na concessies aan woonoppervlakte, kosten en andere kenmerken nog geen woning wordt gevonden, is men bereid naar een andere locatie uit te wijken. Zelf gebruikt Pararius deze inzichten voor woonwensen voor de Pararius Smart Map, die woningzoekenden helpt om woningen te ontdekken op basis van de gewenste eigenschappen, zoals afstand tot scholen en werk of belangrijke voorzieningen.

 

DELEN