Ingebruikname en investeringsvolume in eerste kwartaal gedaald

Foto Freepik

In het eerste kwartaal is het investeringsvolume en de ingebruikname van vastgoed op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt aanzienlijk teruggelopen. Elk daalde met meer dan twintig procent. Daarmee lijkt de uitbraak van COVID-19 direct gevolgen te hebben voor de vastgoedmarkten. De werkelijkheid is genuanceerder, meldt Cushman & Wakefield, dat het onderzoek uitvoerde.

Van der Sluys: “Niet alles wordt veroorzaakt door corona”

Cushman & Wakefield vergeleek de eerste kwartalen van 2019 en 2020. Daaruit bleek dat het beleggingsvolume met 21 procent was afgenomen. Daarnaast is de ingebruikname van kantoren en bedrijfsruimten met 21 en 28 procent achteruitgegaan. “De impact van corona op de vastgoedmarkt is groot, maar het is ook belangrijk om naar ontwikkelingen te blijven kijken die al waren ingezet”, benadrukt Frank van der Sluys, Head of Market Intelligence bij Cushman & Wakefield. “Niet alles wordt veroorzaakt door corona.” Desondanks zal de uitbraak van COVID-19 verregaande gevolgen hebben. “Eén ding is zeker: de huidige ontwikkelingen worden wel in ons collectieve geheugen opgeslagen, waardoor we blijvend anders naar de wereld en de manier waarop we wonen, werken, winkelen en leven gaan kijken.”

Verschil per markt

De gevolgen van de uitbraak verschillen per tak van de markt. “Op sommige markten stonden de seinen al op rood en de veranderingen die er op stapel stonden zullen nu versneld worden doorgezet en blijvend zijn”, stelt Van der Sluys. Hij benoemt onder meer de kleinere kernwinkelgebieden of kantorenmarkten in randgemeenten. “Op de markten waar alle seinen op groen stonden zal de impact tijdelijk zijn, zoals op de hotelmarkt in kernsteden of op logistieke hotspots.”