De wereld ziet er over tien jaar naar alle waarschijnlijkheid heel anders uit. Tegen 2030 hebben wereldwijd 693 miljoen babyboomers de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zijn 1,3 miljard generatie Z’ers toegetreden tot de beroepsbevolking. Cushman & Wakefield onderzocht wat dat betekent voor de vastgoedmarkten in meer dan 137 steden wereldwijd.
Lokerse: “In Nederland onderschatten we de structurele veranderingen in wonen, werken en leven”
In het rapport ‘Demografische verschuivingen: De wereld in 2030’ belicht Cushman & Wakefield de verschillen in aanpak en invulling van werk en levensstijl van de verschillende generaties, en de uitwerking die deze verschillen de komende tien jaar op steden over de hele wereld zullen hebben. Zo ook in Nederland, waar de vastgoedmarkt volgens de onderzoekers interessant kan blijven voor investeerders. “Door de hoge kwaliteit van leven in Nederland hebben wij een sterke aantrekkingskracht op bedrijven, studenten en expats, maar dat moeten we wel weten te behouden”, aldus Jeroen Lokerse, hoofd van Cushman & Wakefield Netherlands. “Als we in Nederland de structurele veranderingen van de wijze waarop mensen willen wonen, werken en leven blijven onderschatten, dan laten we veel te veel kansen liggen en zal de polarisatie alleen maar verder toenemen.”
Samenwerking
Voor Nederland wijzen de onderzoekers voornamelijk op het belang van samenwerking. “Globaliseringsvraagstukken en structurele transformaties, maar ook opgaven op het gebied van infrastructuur, duurzaamheid en het woningtekort kunnen we alleen gezamenlijk als metropoolregio – de Randstad – oplossen”, pleit Lokerse. “Juist dan kan je authenticiteit behouden en kan elke stad en elke regio verder specialiseren met behoud van identiteit.” Daarmee valt ook deels de onderlinge concurrentie weg. “Dat is de beste manier om het geheel van de afzonderlijke delen sterker te maken en de positie van Nederland als Gateway van Europa te behouden en te versterken.”