Logistieke vastgoedmarkt transformeert in hoog tempo

Foto Pixabay

De totale ingebruikname in logistiek vastgoed bedroeg in 2018 2,9 miljoen vierkante meter, een record. In tien jaar tijd is de ingebruikname daarmee verviervoudigd. Dat berekende vastgoedspecialist Cushman & Wakefield. De opname op de logistieke vastgoedmarkt neemt bovendien toe. 55 procent van de ingebruikname kwam voor rekening van distributiecentra met een gemiddelde transactiegrootte van 13.500 vierkante meter, tegenover een gemiddelde transactiegrootte van 9.100 vierkante meter tien jaar geleden.

Van der Sluys: “Veranderende eisen logistieke dienstverleners”

Cushman & Wakefield onderzocht de Europese transportwegen die het tussen nu en 2030 het belangrijkst acht. Daaruit blijkt dat de distributiecorridor die van Nederland tot aan Noord-Italië loopt en die de ‘Blue Banana’ wordt genoemd, zich vermenigvuldigt tot meerdere corridors door de uitbreiding van de Europese Unie en nieuwe transportwegen. “De dynamiek op de internationale logistieke vastgoedmarkt zal de komende jaren worden bepaald door de veranderende eisen die logistieke dienstverleners stellen als gevolg van schaarste aan personeel en toepasbaarheid van innovatie”, licht Frank van der Sluys toe, Head of Research & Insight bij Cushman & Wakefield. “Daarnaast blijft regelgeving een cruciale factor.”

Dynamische vervoerssector

Het rapport belicht meerdere factoren die verantwoordelijk zijn voor de veranderingen in de logistieke sector. De belangrijkste zijn onder meer met toenemende vrachtvolumes, maar ook met hoge transportkosten. Zo kampt de transportbranche met een krappe arbeidsmarkt, reguleringen voor CO2-uitstoot en verkeersopstoppingen. De ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën en de gevolgen van politieke kwesties als de Brexit zijn bovendien van invloed op de transformatie van de logistieke vastgoedmarkt. Cushman & Wakefield noemt de introductie van autonoom en multimodaal vervoer als belangrijke factoren in de vraag naar distributiemagazijnruimte.