Meer dan helft landelijke kantooropname in vijf grootste steden

CC by Massimo Catarinella Wikipedia
Foto Massimo Catarinella Wikimedia

In 2016 werd volgens cijfers van Cushman & Wakefield 1,26 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte opgenomen. Dat is 4 procent meer dan in 2015. Bijzonder is dat voor het eerst meer dan de helft van deze opname in de vijf grootste steden van Nederland plaatsvond.

Mondiale trend

In Nederland was 54 procent van de opname van kantoorruimte afkomstig uit de vijf gemeenten met de meeste inwoners. Amsterdam voert de lijst aan met 31 procent van de totale kantooropname in 2016, gevolgd door Rotterdam met 9 procent. Deze concentratie van de kantorenmarkt sluit aan bij een mondiale trend waarin de markt zich steeds meer richt op kernsteden. Tegelijk met de toename van de opname nam de kantorenleegstand voor het tweede jaar op rij af.  Het leegstandsniveau ligt met 6,9 miljoen vierkante meter 12 procent lager dan vorig jaar.

Van der Sluys: “vooral transformaties en onttrekkingen maken het verschil”

Hoewel het dalen van de leegstand samenvalt met een toename van de opname, is dit laatste niet de voornaamste oorzaak. Volgens Frank van der Sluys, Head of Research bij Cushman & Wakefield Nederland, draagt het transformeren van leegstaande kantoorgebouwen hoofdzakelijk bij aan het verlagen van de leegstand. Bedrijven die wisselen van kantoorgebouw kiezen er nu nog voornamelijk voor om naar een kleiner oppervlakte te gaan. Ook bij de opname van bedrijfsruimten was er sprake van groei. Er werd met 3,57 miljoen vierkante meter 12 procent meer opgenomen dan in 2015. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door de logistieke sector. Er werd in totaal 1,8 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed opgenomen.