Nederlandse hotels populair bij internationale beleggers

Foto Janericloebe

Nederlandse hotels blijken zeer populair onder beleggers uit binnen- en vooral buitenland. Maar liefst 10% van alle Europese hotelinvesteringen in 2017 werden in Nederland gedaan. Dit blijkt uit het nieuwste rapport ‘The Human Touch of Hotels’ van Cushman & Wakefield. In totaal werd in 2017 €1,7 miljard belegd in Nederlandse hotels.

Van der Sluys: “Niet eerder lag het beleggingsvolume zo hoog”

Ongeveer 90% van alle beleggingen werden gedaan door buitenlandse investeerders. Het merendeel van de investeringen zijn gericht op Amsterdam, waar de rendementen momenteel gunstiger zijn dan in bijvoorbeeld Londen of Parijs, terwijl de Nederlandse hoofdstad in de top 5 van meest bezochte Europese steden staat. Volgens Frank van der Sluys, Head of Research bij Cushman & Wakefield, zorgt dit voor buitengewone kansen op de Nederlandse hotelmarkt. Het resultaat is een record beleggingsvolume in één jaar. Daarbij benadrukt Van der Sluys dat blind investeren nog steeds geen goed idee is. Uit het rapport blijkt dat het succes nog steeds voor een grote mate afhankelijk is van de hotelconcepten en de mate waarin die inspelen op de laatste consumententrends en -behoeften.

Airbnb als concurrent valt weg

Het aanbod van Airbnb neemt in Amsterdam af vanwege de steeds strengere regelgeving. Tegelijk is ook het prijsvoordeel van Airbnb ten opzichte van hotels in Amsterdam gering. Gemiddeld genomen is een Airbnb voor 2 personen slechts €3 goedkoper dan een hotel in deze stad, terwijl dit verschil in bijvoorbeeld Parijs €147 is. Het wegvallen van Airbnb als concurrent tezamen met de nog steeds stijgende bezoekersaantallen en vele nieuw geopende hotels dragen bij aan het zeer gunstige investeringsklimaat ten opzichte van andere steden.