NEPROM kritisch op aangekondigde stikstofmaatregelen van kabinet

Foto Pixabay

Hoewel de woningbouw van het kabinet voorrang krijgt in het oplossen van de stikstofproblemen, blijft er te veel onduidelijkheid en onzekerheid bestaan voor de sector. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM). “Wij hebben de indruk dat er meer energie is gaan zitten in het verdelen van de politieke pijn waar het gaat om de snelheidsverlaging en andere gevoelige maatregelen om stikstofruimte te creëren, dan in een praktische oplossing waarmee de bouw verder kan”, aldus voorzitter Desirée Uitzetter.

Onduidelijkheid over stikstofruimte

Het kabinet heeft inmiddels de eerste maatregelen aangekondigd om stikstofruimte te creëren, in afwachting van een breder pakket aan structurele maatregelen. De NEPROM erkent de inzet van Den Haag om tot een oplossing te komen en is bovendien positief over het feit dat de woningbouw hierin wordt geprioriteerd. “Maar waar die ruimte precies ontstaat, hoe die benut kan worden en vanaf wanneer, blijft onduidelijk”, luidt de kritische kanttekening van Desirée Uitzetter. “Daardoor blijft de onzekerheid voortduren en wij vragen ons ernstig af of gemeenten en provincies op basis hiervan weer vergunningen durven te verstrekken.”

Uitzetter: “Opnieuw uitstel en grote onzekerheid”

De voorgestelde oplossing – elk woningbouwproject dient bij een regionale stikstofbank te worden aangemeld en beoordeeld – is bovenal “erg complex en bewerkelijk”, stelt Uitzetter. “Dat zit nog heel ver af van een eenvoudige drempelwaarde, waar wij om verzocht hadden.” Volgens Uitzetter heeft het kabinet de voorbije weken te weinig aandacht gehad voor een praktische oplossing. Zij verwacht niet dat de genomen maatregelen voldoende zijn om provincies en gemeenten tot handelen te bewegen. “Kortom, opnieuw uitstel en grote onzekerheid.”

DELEN