Onderzoek bewijst effect Airbnb op huizenprijzen

Foto Pixabay

De mogelijkheid tot verhuur van woningen via Airbnb drijft huizenprijzen op. Onderzoekers van de Vrije Universiteit onderzochten de effecten van Airbnb op de woningmarkt van Los Angeles. De resultaten zijn niet direct van toepassing op Amsterdam, in Nederland de populairste stad op het verhuurplatform. Toch vermoeden de onderzoekers ook in Amsterdam een stijging van de huizenprijzen door de Airbnb-verhuurmogelijkheden.

Prijsverschillen door Airbnb

Uit het onderzoek bleek dat de aanwezigheid van Airbnb in een buurt gemiddeld tot drie procent hogere woningprijzen leidde. In populaire, toeristische wijken stegen huizenprijzen tot wel vijfentwintig procent. Ook was het aanbod van kamers en appartementen vijftien tot twintig procent groter in buurten waar Airbnb niet aan regels was gebonden. Waar verhuur via Airbnb verboden was, daalden de huizenprijzen daarentegen met gemiddeld drie procent. De onderzoekers verklaren de prijsverschillen door de bereidheid van consumenten om hogere huizenprijzen te betalen, omdat zij na de aankoop kunnen verdienen aan de verhuur van de woning. Ook kopen investeerders huizen op. Dit drijft de huizenprijzen verder op.

Ivens: “Airbnb in sommige buurten helemaal verbieden”

Los Angeles is een van de populairste Airbnb-steden ter wereld. In Nederland is vooral Amsterdam in trek. Toch gaat een vergelijking tussen de twee steden niet direct op, onder meer vanwege verschillen in regelgeving omtrent hypotheekverstrekking. In de Verenigde Staten maken verhuurinkomsten een hogere hypotheek mogelijk, in Nederland niet. Ook dempt de overlast door Airbnb-huurders de prijsstijging in populaire wijken. Desondanks ziet wethouder Wonen Laurens Ivens steun voor het Amsterdamse Airbnb-beleid. “In Amsterdam voeren we al heel bepalend beleid: je mag hier bijvoorbeeld maar dertig dagen verhuren”, meldt Ivens aan AT5. “Deze onderzoekers prijzen het nu ook dat je beleid moet voeren om je woningmarkt te beschermen.” Ivens ziet in het onderzoek aanleiding om mogelijkheden tot een Airbnb-verbod te verkennen: “We onderzoeken nu of we nog een stapje verder kunnen gaan en Airbnb in sommige buurten helemaal kunnen verbieden.”

DELEN