Rabobank verwacht tijdelijke dip in huizenprijzen en woningverkopen vanaf 2021

Foto Pixabay

Hoewel 2020 nog een sterk jaar wordt voor de Nederlandse huizenmarkt, verwacht Rabobank vanaf 2021 een tijdelijke dip in de huizenprijzen en woningverkopen. De overheidssteun lijkt een corona-effect vooralsnog te hebben uitgesteld, maar daarna zal de werkeloosheid harder gaan oplopen en zal de angst voor baanverlies de vraag remmen, met een dalend prijsniveau en aantal transacties tot gevolg.

Spiegelaar: “Arbeidsmarktpositie potentiële huizenkopers zal worden geraakt”

De huidige prognose voorspelt een prijsstijging met circa 7 procent en 220.000 transacties over heel 2020. Daarentegen voorziet Rabobank in 2021 een prijsdaling van 0,8 procent en ongeveer 190.000 transacties. Dat de cijfers voor dit jaar nog zo gunstig uitvallen, lijkt mede het gevolg van de geboden steunpakketten van de overheid. “Deze blijken tot op heden vrij effectief in het tegengaan van een sterke stijging van de werkloosheid onder de groep potentiële huizenkopers”, legt woningmarkteconoom Lisanne Spiegelaar uit. “Toch verwachten wij dat de arbeidsmarktpositie van deze groep uiteindelijk zal worden geraakt, en dat daarmee ook de huizenmarkt niet onaangeroerd blijft.”

Tot in 2022

“We verwachten dat de vraag naar huizen vanuit starters zal afnemen”, licht Spiegelaar de prognose toe. “Starters hebben vaak een minder sterke arbeidsmarktpositie en worden daarom harder geraakt door de crisis”, stelt zij. “Ook gaan we ervan uit dat doorstromers terughoudender zullen worden door verlies van werk of inkomen, of de angst daarvoor.” Daarnaast verwacht Rabobank minder activiteit van beleggers door het wegblijven van toeristen, expats en buitenlandse studenten. De daling van de huizenprijzen en het teruglopend aantal transacties duurt naar verwachting voort tot in 2022. “Hierna zullen het grote woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand nemen in de prijsontwikkeling.”

DELEN