Steeds minder vakantiewoningen te koop

Foto Wikimedia

Het kopen van een vakantiewoning geldt vanwege de lage rente steeds vaker als een geschikt alternatief voor sparen. De grote vraag naar vakantiewoningen als belegging in combinatie met een beperkte groei van het aanbod betekent dat er steeds minder vakantiewoningen te koop staan. Center Parcs stelt dat het dit jaar geen enkele vakantiewoning in Nederland verwacht te verkopen, terwijl het afgelopen jaar voor €300 miljoen aan recreatiewoningen verkocht.

Koster: “Druk op de markt neemt verder toe”

Volgens Enrico de Koster, CEO Real Estate bij Pierre & Vacances-Center Parcs Group, zal de druk op vakantiewoningenmarkt nog verder toenemen door buitenlandse particuliere investeerders. Zo wordt het binnenkort mogelijk voor Chinese particulieren om recreatief onroerend goed bij Center Parcs te kopen. Hiermee zal de vraag nog verder oplopen, terwijl het aanbod niet genoeg meegroeit. Volgens Center Parcs ligt het rendement op een vakantiewoning die wordt aangekocht en vervolgens voor een vaste periode wordt terug verhuurd aan het vakantiepark een stuk hoger dan de huidige spaarrente.

Institutionele beleggers

De beperkte groei van het aanbod van vakantiewoningen komt deels door een gebrek aan nieuwbouw, maar ook omdat institutionele beleggers, nu vaak de bezitters van het vastgoed op veel Center Parcs vakantieparken, weinig vastgoed te koop zetten. Verkopen zoals die bij Port Zélande door het Lapidus Holding van Klaas Hummel, komen maar beperkt voor. Center Parcs is nu in overleg met institutionele beleggers om vaker hun vastgoed op de markt te zetten. Met een deel van de opbrengsten kan Center Parcs namelijk de vakantieparken van een opknapbeurt voorzien.