Voorkeur voor nieuwbouw in logistieke vastgoedmarkt

Foto Pixabay

Uit de nieuwste cijfers van Cushman & Wakefield blijkt dat er in de eerste helft van 2018 2 miljoen vierkante meter aan industrieel en logistiek vastgoed in gebruik is genomen. Daarvan vormde logistiek vastgoed met 1,4 miljoen vierkante meter de meerderheid, een groei van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vanwege een schaarste aan geschikt bestaand vastgoed op de gewenste locaties wordt meestal gekozen voor nieuwbouw.

Van Boxtel: “Logistieke partijen willen nabijheid van steden”

Logistieke partijen zoeken in toenemende mate de nabijheid van steden, ze stelt Menno van Boxtel, Head of Logistics bij Cushman & Wakefield. Er heerst een schaarste aan gekwalificeerd personeel in de sector, zodat een stad in de omgeving noodzakelijk is om goede toegang te hebben tot de arbeidsmarkt. Een schaarste aan geschikte bestaande bouw, leidt tot veel nieuwbouw op deze hotspots. De strategische grondposities worden door toenemende concurrentie echter steeds duurder, zodat de bouwkosten in de sector toenemen. Veel bestaande bouw is verouderd of staat niet op de juiste locatie, zodat dit veelal minder in trek is. De huurprijzen stijgen daarom ook minder hard dan de nieuwbouwkosten.

Recordjaar

Ondanks de stijgende kosten stevent de logistieke vastgoedmarkt af op een recordjaar van grootste opname. De top 10 grootste opnames in de bedrijfsruimtemarkt bestaat volledig uit logistiek vastgoed. Daarbij laten de Haarlemmermeer en Rotterdam de grootste groei zien in 2018. Rondom Schiphol is de opname zelfs vier keer hoger dan vorig jaar.