Kabinet wil tot 200 miljoen euro uittrekken voor stikstofnoodplan bouwsector

Foto Pixabay

Als de stikstofproblematiek niet op zeer korte termijn – volgens de NOS binnen een paar weken – wordt opgelost, kunnen bouwbedrijven een noodplan tegemoet zien. Het kabinet wil daar 150 tot 200 miljoen euro voor vrijmaken. Bouwbedrijven ondervinden ernstige hinder van stikstofregels en de PFAS-norm. Op veel plekken ligt het werk stil, omdat de vergunningverlening is opgeschort.

Noodplan

Regeringspartijen willen 150 tot 200 miljoen euro uittrekken voor een noodplan, dat de bouwsector moet ondersteunen nu deze door strenge overheidsregels ernstige economische schade dreigt op te lopen. ABN AMRO voorspelde in augustus al dat de bouw de komende vijf jaar 14 miljard euro aan omzet misloopt. Nu schat diezelfde bank het risico op faillissementen in de bouw- en vastgoedsector het hoogst in van alle bedrijfssectoren. Het noodplan van het kabinet omhelst onder meer de mogelijkheid om voor personeel waar tijdelijk geen werk voor is, werktijdverkorting aan te vragen. Die personeelsleden zien hun salaris dan aangevuld door het UWV. Daarnaast krijgen bedrijven een overbruggingsfinanciering, waarbij de overheid garantstaat bij de bank.

Fresen: “Kabinet hoopt dat het niet zover hoeft te komen”

Desondanks spreekt het kabinet liever niet van een noodplan. “Ze willen niet de indruk wekken dat ze het niet in de hand hebben en ze willen het land niet op voorhand de crisis inpraten”, aldus Ron Fresen, politiek verslaggever van de NOS. “Het kabinet doet er van alles aan om op tijd goede oplossingen te hebben, dus ze hopen dat het niet zover hoeft te komen.” Bouwend Nederland ziet de maatregelen als niet meer dan “een doekje voor het bloeden”. Voorzitter Maxime Verhagen roept het kabinet daarom op om “snel maatregelen [te] nemen die de vergunningverlening weer op gang brengen”.

DELEN